Wat is de beste fundering voor mijn woning en voor projectontwikkeling? | De verschillende soorten funderingen

12/08/2020 | Funderingstechnieken

Ga jij binnenkort (ver)bouwen maar weet je nog niet welke fundering de juiste is voor jouw project? De juiste fundering hangt af van vele factoren! In deze blog geven we je kort enkele richtlijnen mee. Twijfel jij nog na het lezen van deze blog? Contacteer ons en wij kijken samen met jou naar jouw beste oplossing!

Wat is de beste fundering voor mijn privé woning?

Voor je ondergrondse constructies zoals parkeergarages of kelders zijn micropalen geschikt. Deze techniek wordt vaak wanneer er plaatsgebrek is. Moet jij bouwen tegen een aanpalend gebouw, dan kies je voor een onderschoeiing. Afhankelijk van de ondergrond zijn er al dan niet bijkomende maatregelen nodig.

Een andere mogelijkheid is een putfundering. Dit wordt gebruikt bij ‘slechte’ of moerasachtige ondergronden. De grond wordt weggegraven en we storten beton in de plaats.

Wat is de beste fundering voor projectontwikkeling of appartementen?

Ook hier hangt heel veel af van de ondergrond. Berlinerwanden zijn geschikt, maar hiervoor worden soms ook onderschoeiingen gebruikt. Of de combinatie. Micropalen plaats je als er weinig ruimte is, onderschoeiingen worden geplaatst als de fundering van de aangrenzende gebouwen niet heel diep is.

Bouw je tegen gebouwen of constructies? Of laat de ondergrond het niet toe te onderschoeien? Dan word een secanspalenwand geplaatst. Deze fundering kan ook op een natte ondergrond geplaatst worden.

Stel dat de ondergrond niet draagkrachtig genoeg is, dan worden boorpalen geplaatst. Boorpalen zijn geluidsarm en trillingvrij. Ze kunnen in vrijwel elk bouwproject gebruikt worden, maar er moet wel een groot terrein beschikbaar zijn.

En natuurlijk kan ook de putfundering gebruikt worden voor projectontwikkeling. Het enige nadeel is dat deze fundering maar tot beperkte diepten kan worden uitgevoerd.

Ontdek hier al onze funderingen. Heb jij nog een vraag? 
Bel ons op +32 14 74 55 70 of mail ons op info@fixfunderingen.be.