SOS: scheuren in huis. Kunnen we dit oplossen met een fundering?

04/01/2023 | Funderingsproblemen

We krijgen tegenwoordig vaker telefoontjes: "Help, ik heb een scheur in mijn muur". Soms is het niet zo erg, soms is het heel gevaarlijk. Hieronder geven we je graag enkele richtlijnen mee zodat je het zelf kan bepalen. Ben je toch nog niet zeker? Mail een foto naar info@fixfunderingen.be, we kijken graag met je mee.

Scheuren of barsten kleiner dan 0,5cm

Is de barst kleiner dan 0,5cm? Geen probleem! Het klinkt misschien raar, maar er is geen reden tot paniek. Dit komt door de beweging van het huis en is dus volkomen normaal. Deze beweging zal stabiliseren, de scheur zal normaal gezien niet groter worden.

Wat je kan doen om deze barsten weg te werken? Opnieuw bezetten, plamuren of schilderen is dan de boodschap!

Scheuren of barsten groter dan 0,5cm

Is je barst groter dan een halve cm? Dan moet er verder onderzoek gebeuren. Je moet de oorzaak te weten komen van deze scheuren. Contacteer je verzekeraar. Zij zullen een expert onderzoek laten uitvoeren.

Afhankelijk van je situatie zal er een oplossing worden voorgesteld. Heel vaak is de oplossing:

  • Het plaatsen van micropalen  
  • De fundering van je huis verdiepen door middel van een onderschoeiing

Tip: je kan op de scheuren zettingsmeters plaatsen. Deze kan je kopen in de betere zelfbouwmarkt. Met deze meters kan je de evolutie opvolgen van je scheuren.

Horizontale of verticale scheur?

In het algemeen zijn er twee soorten scheuren: horizontaal en verticaal. Verticaal is meestal ongevaarlijk en komt bijvoorbeeld dankzij ongelijke druk op de muur. Horizontale scheuren zijn over het algemeen gevaarlijker. Deze ontstaan omdat de muur niet mee kan buigen met de ondergrond, te weinig flexibiliteit.

Heb je een scheur onder een constructiebalk? Dit is een zeer dringende situatie. Contacteer onmiddellijk een vakman, want de balk heeft te weinig kracht om de constructie te ondersteunen.

Nog vragen? Contacteer ons!